Usunn og ekstrem slanking

Sist oppdatert 20. desember 2018

Dersom du sliter med overvekt, er naturligvis slanking i utgangspunktet utelukkende bra for helsen. Men, det finnes enkelte populære slankemetoder som ikke nødvendigvis fremmer god helse, eller som gjør det mulig å oppnå varig vektreduksjon. 

Unngå drastiske endringer

I utgangspunktet er det all grunn til å være skeptisk ovenfor slankemetoder som medfører drastiske kostholds- og livsstilsendringer. Nå kan det for all del være nødvendig nettopp med tiltak som er drastiske, men det er noe som kun bør gjennomføres i samarbeid med, og etter anbefaling fra fastlege eller annet kvalifisert helsepersonell. Med drastiske endringer mener vi for eksempel en del ekstreme lavkaloridietter og til dels også lavkarbodietter, noe du kan lese mer om i de neste avsnittene.

Sjekk denne oversikten med slankeprodukter

Hva er sunn slanking?

Hva som er sunn slanking og hva som er et anbefalt slanketempo vil avhenge av personen som skal slanke seg, noe som gjør at alle generelle slanketips ikke bør tas for bokstavelig. Men, et godt utgangspunkt er at både helsemyndigheter og en rekke fagfolk anbefaler et slanketempo som gir et vekttap på om lag 0,5 kilo pr uke. Videre er kostholdsrådene fra Helsedirektoratet et godt utgangspunkt for å sette sammen et sunt og variert kosthold som gir kroppen de nødvendige næringsstoffene.

Lavkaloridietter 

Lavkaloridietter finnes det mange av og for personer med såkalt sykelig overvekt kan en slik diett være til svært god hjelp. Men, det bør skje i samarbeid med fastlegen. For personer som ikke har like store vektproblemer vil derimot lavkaloridietter ofte vær et dårlig valg. Da tenker vi først og fremst på ekstreme dietter av typen VLCD (Very low calorie diet) som innebærer et daglig kaloriinntak på så lite som 400 til 800 kalorier. Denne formen for ekstrem slanking gir nemlig ikke bare en rekke bivirkninger, den reduserer også mulighetene for å lykkes med varig vektreduksjon

Her finner du vår vurdering av grønn kaffe slankepiller

Unngå ekstrem slanking

Ekstreme lavkaloridietter av typen VLCD vil på godt norsk si at man skal sulte seg slank, og det kan for all del virke for kortere perioder. Men, denne typen usunn lanking medfører to store utfordringer som gjør at mange ender opp med såkalt jojo-slanking, uten noen gang å bli kvitt sine vektproblemer. Den først av disse utfordringene er at kroppen tilpasser seg inntaket av kalorier og i dette tilfellet vil det skje gjennom en reduksjon i kaloriforbrenningen. Å sulte seg slank vil med andre ord gi en til dels drastisk reduksjon i kroppens forbrenning av energi, noe vanskeliggjør varig vektreduksjon. Den andre utfordringen med denne typen ekstrem slanking er at størstedelen av vektreduksjonen kommer i form av vann og muskelmasse, noe som definitivt er usunn slanking. Når det gjelder bivirkninger medfører ekstreme lavkaloridietter ofte hodepine, tretthet, svimmelt, konsentrasjonsproblemer, med mer.

Lavkarbo er omdiskutert

Når det gjelder lavkarbodietter skal vi være forsiktige med å uttale oss og vi har ikke funnet entydig dokumentasjon som tilsier at dette er usunn slanking. Men, det finnes heller ikke overbevisende dokumentasjon som tilsier at dette er en sunn form for slanking. Nå finnes det for all del enkeltstudier som støtter begge disse påstandene, men det må fremdeles mye forskning til før det er mulig å komme til en sikker konklusjon. Det gjelder spesielt i forhold til de langsiktige helsevirkningene av et kosthold som bygger på lavkarbo.

Vi vurderer nyheten Garcina Plus
.

Dersom du vurderer slanking med en lavkarbodiett finner du mer info på disse sidene.