Slanking og kosthold del 2

Sist oppdatert 17. desember 2018

Hva du spiser og drikker vil naturligvis være avgjørende for muligheten til å lykkes med slanking. Det betyr imidlertid ikke at målet bør være å spise minst mulig. Nok energi og tilgang på de forskjellige næringsstoffene er nemlig avgjørende for at kroppen skal kunne utvikler og opprettholde sine forskjellige funksjoner.

Om slanking og kosthold

I del en av denne artikkelen finner du blant annet informasjon og tips om hvor mye du bør spise, samt et eksempel på slanking. I denne delen ser vi litt nærmer på energi, samt på de næringsstoffene som gir energi. I forhold til slanking er nemlig energi et meget viktig begrep og det er mengden energi du får i deg som langt på vei vil avgjøre om du lykkes med å gå ned i vekt. Informasjon om andre viktige næringsstoffer finner du her. Tips og informasjon om slankemat finner du her.

Om energi

Energi er kroppens drivstoff og helt nødvendig for at vi skal kunne fungere og til syvende og sist for at vi skal overleve. Det er også viktig at vi får i oss riktig mengde energi, fordi både et for lavt og et for høyt energiinntak over tid vil gi negative helsekonsekvenser. Som kjent er det et for høyt inntak av energi som gir overvekt og det store spørsmålet er da naturligvis hva som er for mye. Variasjoner i energiforbruk blant annet på grunn av alder, kjønn, aktivitetsnivå og kroppsstørrelse gjør at det ikke finnes noe nøyaktig svar på dette, men du finner noen veiledende tips i del en av denne artikkelen.

Energiforbruk og slanking

For å lykkes med slanking må ditt forbruk av energi være høyere enn inntaket og det er her kalorier kommer inn i bildet. Kalorier er nemlig en metode for å måle energiforbruk og/eller energiinnhold og forklart på en annen måte vil du derfor gå ned i vekt dersom du forbrenner flere kalorier enn det du får i deg. Når det gjelder energiforbruket (forbrenningen) bestemmes det av ditt hvilestoffskifte, samt av ditt muskelarbeid.

Hvilestoffskifte er enkelt forklart den forbrenningen som foregår så å si kontinuerlig, også når du hviler og for de fleste står den for godt over halvparten av det totale energiforbruket. Legg merke til at dersom du over tid reduserer inntaket av kalorier, så vil kroppen redusere hvilestoffskiftet. Det er en av årsakene til at slanking er vanskelig, spesielt slanking ved hjelp av ekstreme lavkaloridietter.


Om karbohydrater

Det finnes som nevnt tre energigivende næringsstoffet og av blant disse finner vi karbohydrater som er vår viktigste energikilde. Karbohydrater har da også en naturlig plass i vårt kosthold, selv om slanking ved hjelp av lavkarbo har endret noe på dette. Vi skal ikke uttale oss om denne typen slanking, men vi minner om at det finnes svært lite forskning på hva de langsiktige virkningene av et lavkarbo-kosthold vil være. Legg eller merke til at til at karbohydrater kommer i mange former hvor noen er langt sunnere enn andre, noe du kan lese mer om her. Legg også merke til Helsedirektoratets anbefalinger om at 50-60 prosent av vårt energiinntak bør komme fra karbohydrater.

Om fett

Sammen med karbohydrater er fett vår viktigste energikilde og det er fett som er den mest konsentrerte energikilden vår. Fett er med andre ord det næringsstoffet som inneholder mest energi pr gram. Nå er ikke nødvendigvis det bare positivt og i forhold til slanking bør inntaket av fett begrenses. Legg imidlertid merke til at fett ikke bare er en energikilde, men også har andre viktige oppgaver.

Blant annet bidrar fett med livsnødvendige fettsyrer og fettløselige vitaminer. Videre er fett viktig som kroppens energilager, samt fordi det beskytter indre organer mot støt. Helsedirektoratets anbefalinger er at 25-35 prosent av vårt energiinntak bør komme fra fett, men samtidig at mettet fett ikke bør utgjøre mer enn 10 prosent.

Om proteiner

Dette er det tredje energigivende næringsstoffet, men i forhold til slanking er ikke proteiner noe problem. Det skyldes at dette næringsstoffet har et forholdsvis lavt energiinnhold og dermed gir oss relativt få kalorier. Like fullt er proteiner også en meget viktig del av kostholdet blant annet fordi de er nødvendige for mange livsviktige oppgaver. Blant annet er proteiner nødvendige for oppbygging og vedlikehold av nye celler og vev. Helsedirektoratet anbefaler at 10-20 prosent av vårt energiinntak kommer fra proteiner.

Sjekk våre tips om slankekurer