Ned i vekt med rå mat dietter

Sist oppdatert 31. desember 2018

En slankekur som bygger på rå mat er en av mulighetene du har dersom du har behov for å gå ned i vekt. Det er også en form for kosthold som hevdes å gi andre helsefordeler og som mange velger av hensyn til miljøet. Men, her fokuserer vi på slanking og det er mye som tyder på at en rå mat diett virkelig kan sette fart på vekttapet.

Kort om denne typen slankekurer

En slankekur som bygger på rå mat vil med all sannsynlighet hjelpe deg ned i vekt, noe vi kommer tilbake til. Det er imidlertid ikke nødvendigvis den rå maten i seg selv som sørger for vektreduksjon, men heller det faktum at du får i deg færre kalorier. Rå mat dietter klassifiseres nemlig som lavkaloridietter og ifølge eksperter er det årsaken til at disse slankekurene funker. Påstander om at rå mat er sunnere og inneholder mer næringsstoffer og enzymer er med andre ord muligens korrekt, men det er ikke på noen måte bevist at det kan hjelpe deg ned i vekt.


Om slanking med en rå mat diett

Hva denne formen for slanking innebærer sier seg nesten selv og det er naturligvis rå mat som er fokus for denne typen slankekurer. Det er imidlertid store forskjeller på forskjellige råkost dietter og på hvordan folk velger å følge disse. For noen er det nesten utelukkende frukt og grønt som gjelder, mens andre også spiser rått kjøtt, samt meieriprodukter laget av rå melk. Mange velger også en mer moderat diett hvor 50-80 prosent av kostholdet består av rå mat, noe som virker fornuftig. Studier viser da også at det siste alternativet fungerer greit. Rå mat kan for øvrig defineres som mat som ikke er kokt, stekt, har vært i mikrobølgeovn, er kjemisk behandlet eller på annen måte manipulert.

Hvor effektiv er denne formen for slanking?

Det er som nevnt først og fremst det reduserte inntaket av kalorier som gir effekt i form av vekttap og alt tyder på at denne effekten er betydelig. Faktisk viser studier at slankekurer av denne typen er forholdsvis effektive både på kort og lang sikt, nos om langt i fra er tilfelle for mange andre slankekurer. Dersom du er villig til å gjøre store endringer i kostholdet, så er med andre ord en rå mat diett noe som virkelig vil gi resultater i form av vektreduksjon. Av dokumentasjon kan det nevnes en 7 måneders studie publisert i Southern Medical Journal hvor testpersonen hadde et kosthold bestående av drøyt 60 prosent mat. I snitt oppnådde de et vekttap på ca 5 kilo. Det kan også nevnes en 12 ukers studie publisert i European Journal of Clinical Nutrition hvor testpersonene som fulgte en rå mat diett i snitt oppnådde en vektreduksjon tilsvarende 9 prosent av kroppsvekten.


Fordeler og ulemper

Den største fordelen med denne formen for slanking er naturlig nok at den virker, både på kort og lang sikt. Andre fordeler er at du får i deg mye frukt og grønt og i stor grad vil ha et sunt kosthold. (dersom du spiser fisk, kjøtt og meieriprodukter). Blant ulempene finner vi det faktum at du sannsynligvis må øke matbudsjettet en god del, samt bruker mer tid på planlegging og matlaging. En annen ulempe er at en rå mat diett for de aller fleste vil være svært så krevende å følge. Legg ellers merke til at et kosthold hvor du velger bort kjøtt og meieriprodukter ikke samsvarer med helsemyndighetens anbefalinger for et sunt og variert kosthold.