Nyttige fakta om slanking

Enkel slanking er navnet på denne bloggen, et navn som muligens er noe misvisende. Slanking kan nemlig være alt annet enn enkelt og for mange er vekta en konstant utfordring. Men, det tittelen henviser til er at slanking i teorien er forholdsvis enkelt.

Ikke gjør det for komplisert
Slanking er i teorien enkelt og det er ikke nødvendig å komplisere en utfordring som allerede er vanskelig. Du behøver ikke følge en krevende slankekur med vanskelig oppskrifter og du behøver ikke følge de mange til dels motstridene slanketipsene som kommer fra media, bloggere og diverse eksperter. Det du behøver å gjøre er å finne ut hvilke (n) slankemetoder som passer for deg og hvilke slankemetoder du er motivert for å gjennomføre. Her er noen grunnleggende tips og fakta som forhåpentligvis kan gjøre slankingen noe enklere, i alle fall i teorien.

 • Dersom vi ser bort i fra slankeoperasjoner, så er det økt forbrenning og/eller redusert inntak av kalorier som er veien til en sunnere og lettere kropp. Det kan oppnås ved trening, ved å spise mindre/sunnere og eventuelt ved hjelp av slankepiller som virker.
 • En vektreduksjon på 0,5 til 1 kilo pr uke anses som sunn slanking og bør gi deg gode forutsetninger for et varig vekttap.
 • Ekstrem slanking ved hjelp av å faste eller såkalte very low calorie diets bør i utgangspunktet unngås. Det skyldes at kroppen da tilpasser seg ved å gå på sparebluss. Når du igjen begynner å spise normalt vil du derfor legge på deg enda mer enn tidligere. 
 • All fysisk aktivitet øker forbrenningen og studier viser at personer som regelmessig er fysisk aktive har betraktelig større sjanser til å bli kvitt overvekt. Nyttige tips finner du her
 • Det finnes reseptfrie slankepiller med dokumentert effekt og disse kan hjelpe deg et stykke på vei. Du kan velge mellom slankepiller som blokkerer fett, som demper sultfølelsen, som øker forbrenningen, med mer.
 • Det finnes mange meninger om alt i fra lavkarbo, antall måltider pr dag, når du bør spise, med mer. Hva som egentlig stemmer blir ikke ekspertene enige om og strengt tatt kan du glemme hele greia. Så lenge du forbrenner flere kalorier enn det du får i deg vil du gå ned i vekt.
 • Et kilo kroppsfett tilsvarer ca 7000 kalorier. Det tilsvarer ca 16,7 liter cola eller lettmelk, ca kilo vanlig Norvegia og ca 42 hamburgere på 100 gram (rå, uten tilbehør og brød). For å forbrenne 7000 kalorier må en person på 85 kilo gå ca 17 timer i rolig tempo eller ca 9,5 timer i forholdsvis raskt tempo.
 • Tabeller og kalkulatorer som forteller deg forbrenningen ved forskjellige aktiviteter bør du for øvrig ta med en klype salt. Det skyldes delvis at mange av disse ikke tar hensyn til grunnforbrenningen som alltid foregår og delvis at vi alle har forskjellig forbrenning.
 • Du behøver ikke telle kalorier, men en viss kjennskap til hvor mye du spiser og forbrenner er å anbefale. Reduserer du kaloriinntaket med 500 kalorier pr dag vil du i teorien gå ned 0,5 kilo pr uke. Det samme gjelder dersom du øker forbrenningen med 500 kalorier.
 • Tenk langsiktig og velg en form for slanking som du kan leve med i lang tid. Kampen er nemlig ikke over når du har oppnådd idealvekta og svært mange som har valgt kortsiktige løsninger går da på en smell. Velg en slankemetode som ikke er ekstrem, som bygger på mat du liker og på fysisk aktivitet du er sånn noenlunde motivert for.
 • Har du lagt merke til at rastløse personer sjeldent eller aldri er overvektige? Det skyldes at de sjeldent sitter lenge i ro og dermed forbrenner flere kalorier enn den typiske sofagrisen. Vær med andre ord fysisk aktiv så ofte du kan og husk at alt hjelper, selv det å sitte oppreist i stedet for å ligge på sofaen.