Nyttig om slankemat

Sist oppdatert 1. januar 2018

Slankemat som øker forbrenningen og/eller reduserer søtsuget. Slankemat som gir mest mulig metthetsfølelse pr kalori. Det finnes mye forskjellig som kan fungere som slankemat og i dette innlegget finner du litt nyttig informasjon om forskjellige typer mat, for eksempel fiske og meieriprodukter.Meieriprodukter

Denne typen matvarer har en viktig plass i mange kosthold og flere meieriprodukter er i utgangspunktet sunne. Det fordi melk og andre meieriprodukter bidrar med viktige næringsstoffer. Som slankemat er imidlertid meieriprodukter et heller dårlig valg og det skyldes en forholdvis høy kaloritetthet. Denne typen mat- og drikkevarer inneholder med andre ord en god del kalorier og du bør derfor være forsiktig med mengdene du får i deg.


Lett melk er for eksempel langt sunnere en brus, men kalorimengden er nesten identisk og alt for mye melk kan føre til overvekt. Et annet eksempel er hvitost (Norvegia og lignende) som inneholder mer enn 3 ganger så mange kalorier som kokt skinke, mer en dobbelt så mange kalorier som flere typer syltetøy og nesten like mange kalorier som rent sukker. Nå det det for all del langt sunnere med ost en sukker og vi mener ikke at du skal kutte ut meieriprodukter. Poenget er at du bør være bevisst på mengdene og gjerne gå for lettprodukter.

Fisk

Fisk er sunt og i utgangspunktet god slankemat. Så mye mer er det ikke å si om den saken, men dersom du teller kalorier bør du notere deg at det er tidels stor forskjell på de forskjellige fiskeslagene. En såkalt høstmakrell inneholder for eksempel omtrent 3 ganger så mange kalorier som torsk og det er en betydelig forskjell. Makrell og laks er for øvrig blant de fiskeslagene som inneholder flest kalorier og makrellen inneholder langt flere kalorier på høsten enn tidlig på sommeren. ( De fleste synes nok også høstmakrellen er den beste).

Poteter, ris og lignende

Dette er ikke akkurat lavkarboentusiastens beste venn, men kokte poteter egner seg meget godt som slankemat. Forklaringen på det er enkelt og greit det lave kaloriinnholdet som du nesten ikke finner i noen annen mat. Faktisk inneholder 100 gram poter ikke mer enn 60 – 80 gram kalorier og det betyr følgende. En vanlig person kan i løpet av en dag spise 2 til 3 kilo poteter og fremdeles gå ned i vekt.


Nå er nok ikke det veldig fristende og sunt er det selvfølgelig heller ikke, men eksempelet illustrer at poteter er god slankemat. En annen god slankemat er ris, men da bør du velge de sunneste typene som inneholder under 100 kalorier pr 100 gram. Når det gjelder pasta, makaroni og spagetti er heller ikke det kaloribomber, men kaloriinnholdet er en del høyrere enn i poteter. 100 til 170 kalorier pr 100 gram er vanlig og som slankemat bør du gå for fullkornspasta eller lignende.

Tallene ovenfor er for 100 gram kokt matvare.
I denne kaloritabellen finner du nyttig informasjon om valg av slankemat
På denne siden kan du lese om et kosttilskudd som øker metthetsfølelsen
Her er helsemyndighetenes kostholdstips