Alt om Slankemyter

Sist oppdatert 2. januar 2019

Det finnes mange myter knyttet til slanking og i noen artikler skal vi se nærmere på en del slankemyter knyttet til kosthold, forbrenning og andre relevante emner. Vi ser blant annet på om mytene virkelig er sanne eller om de er totalt feilaktige.

Du bør ikke spise om kvelden

Dette er en forholdsvis velkjent slankemyte som holdes i live av flere såkalte eksperter som kommer med velmenende slanketips. Tanken er at forbrenningen reduseres om natten og at det vi spiser om kvelden ikke blir forbrent og derfor ender opp som kroppsfett. I teorien fremstår ikke dette som en usannsynlig myte, men i følge vitenskapen er det ikke noe hold i dette. Flere studier viser at det er det totale daglige kaloriinntaket som avgjør vekta og at det har lite å si når du spiser. Dette er med andre ord en slankemyte vi vil betegne som feilaktig.


Spis lite og ofte

Mange slanketips går ut på at du skal spise lite og ofte, men er dette virkelig sant eller er også dette en slankemyte uten hold i virkeligheten? Svaret er nok at vi her har en slankemyte som det ikke er noe poeng i å henge seg opp i, men enkelte som skriver om slanking vil nok være uenige. Flere forskere, inkludert Doktor Michelle Palmer, har påvist at det ikke er sammenheng mellom antall måltider og vekttap, vel å merke så lenge matinntaket er det samme. Om du fordeler 2000 kcal over 3 eller 6 måltider skal med andre ord ikke ha noe å si og med et lite forbehold konkluderer vi med at dette er en feilaktig slankemyte. Les om forskning som avkrefter denne myten

Sterk mat øker fettforbrenningen

Dette er en mye omtalt slankemyte og på enkelte nettsteder omtales den som avslørt. Det er vi imidlertid uenige i og vi vil påstå at chili og sort pepper er to eksempler på at denne slankemyten faktisk holder stand. Flere studier viser for eksempel at chili både øker forbrenningen og også demper sultfølelsen. Dette er med andre ord en slankemyte som kan bekreftes og som således ikke burde betegnes som en myte. Her kan du lese om slankeeffekten fra Chili.

Sukkerfri brus gjør det tynnere

Dette er en noe merkelig slankemyte som vi tar med fordi vi ble provosert av en artikkel i VG hvor det hevdes at denne påstanden er feil. I den artikkelen hevdes det at sukkerfri bruks lurer deg til å spise mer fordi sultfølelsen øker. Det er for så vidt en påstand som til dels stemmer og forskning viser at sukkerfri brus kan gi økt sultfølelse. Videre er det naturligvis slik at sukkerfri brus i seg selv ikke er et slankeprodukt som gjør at du går ned i vekt.

Sjekk hvor godt bringebær ketoner virker

Men, dersom du bytter ut vanlig brus med sukkerfri brus vil du selvfølgelig gå ned i vekt og således er dette en slankemyte som holder stand og vel så det. Dersom du drikker en halvliter Coca Cola hver dag og bytter ut denne med Cola Zero vil det faktisk tilsvare mer enn 10 kilo fett i løpet av et år, vel å merke dersom du ikke spiser mer som følge av at du drikker sukkerfri brus. Sjekk flere eksempler på matvaretabellen.no

I del 2 og 3 kan du lese om flere slankemyter. Her kan du lese om Detoxkuren