Alt om slankemyter del 2

Sist oppdatert 2. januar 2019

Sit-ups gir en slankere mage

Her har vi en slankemyte som lever i beste velgående, men som enkelt og greit er feilaktig. Det er rett og slett ikke mulig å punktslanke seg gjennom trening og det er udiskutabelt. Uansett om du løper, tar sit-ups eller trener på andre måte forbrennes energi fra fettlagrene i hele kroppen og slik sett er all trening like effektiv i forhold til magefettet. Når fettet er slanket bort og du ønsker markerte magemuskler er det derimot sit-ups eller lignende som gjelder.


Drikk nye vann og gå ned i vekt

Dette er en slankemyte som det hersker noe uenighet rundt og på den ene siden har flere norske nettsteder omtalt en amerikansk studie hvor man fant at det å drikke mye vann ikke resulterte i vekttap. På den annen side har vi tidligere omtalt en mer vitenskapelig tysk studie som viser at det å drikke mye kaldt vann gir økt forbrenning. I tillegg er det påvist at det å drikke vann gir noe økt metthetsfølelse, samt at for lite vann kan føre til redusert forbrenning. Noen veldig bombastisk konklusjon skal vi ikke kommer med, men vi er av den oppfatning av at denne myten holder stand. Legg imidlertid merke til at slankeeffekten og den eventuelt økte forbrenningen fra kaldt vann ikke vil være veldig stor.

Trening på tom mage gir økt fettforbrenning

Denne myten er interessant og meningene om denne påstanden er mange. Tanken er at fysisk aktivitet på tom mage øker andelen fett som forbrennes som energi og det stemmer langt på vei. Det er nemlig slik at kroppen i utgangspunktet alltid forbrenner både fett og karbohydrater. Når tilgangen til karbohydrater reduseres vil dermed mer fett forbrennes.

  • Klikk for å lese om et effektivt slankemiddel
  • Klikk for å lese om rask slanking

Selve myten er med andre ord riktig, men om dette er et godt slanketips er en annen sak. Trening på tom mage vil nemlig bety at yteevnen reduseres og dermed at det totale energiforbruket går ned. Til syvende og sist er det den totale forbrenningen sett i forhold til det totale kaloriinntaket som vil avgjøre vekta og vi har heller liten tro på at dette er en sunn og effektiv form for slanking.

Lavkarbodietter er den beste slankemetoden

Dette er vel mer en påstand og et omstridt spørsmål enn det er en myte, men vi tar den likevel med. Vi prøver oss også på en aldri så liten konklusjon og den blir som følger. Lavkarbo er ikke den beste slankemetoden, langt derifra.

Det som taler for vår konklusjon er flere studier som viser at vekttapet ikke kommer fordi man følger en lavkarbodiett, men fordi slike dietter innebærer et redusert inntak av kalorier. Et redusert inntak av kalorier kan oppnås på bedre måter og i tillegg viser forskning at lavkarbo kan gi negative helsekonsekvenser. På den annen side finnes det også studier som viser at lavkarbo-kosthold gir positive helseeffekter og dette er som nevnt et omstridt spørsmål.
Les mer i del 3